Holistisch Coach Amsterdam, Emotionele Verwaarlozing, Emotionele Verdoofdheid

10 Signalen dat je Emotioneel Verdoofd Bent

Stel je je leven voor vol hoogte- en dieptepunten, vreugde en verdriet, frustratie en trots, verrassingen en teleurstellingen. Vergelijk dit met een leven dat voortkabbelt zonder noemenswaardige veranderingen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. De eerste kan lijken op een achtbaanrit, vol onverwachte wendingen en gevoelens van weinig controle. De tweede biedt misschien veiligheid en stabiliteit, maar kan ook saai en leeg aanvoelen.

Emotionele Verdoofdheid door Emotionele Verwaarlozing

Als holistisch coach en lichaamsgericht therapeut merk ik dat mensen in het eerste scenario vaak gelukkiger zijn. Ze zijn meer verbonden met hun emoties en ervaren daardoor meer vervulling. Het tweede scenario, waar weinig emotionele ups en downs zijn, kan een teken zijn van emotionele verdoofdheid. Dit komt vaak voor bij mensen die opgroeiden in een omgeving waar ze leerden hun emoties en gevoelens te onderdrukken. Je bent dan emotioneel verwaarloosd als kind.

Ontdek of jij last hebt van emotionele verdoofdheid. 10 Signalen:

  1. Leuke gebeurtenissen voelen minder gelukkig dan verwacht
    Blije momenten, zoals bruiloften of diploma-uitreikingen, voelen lauw aan. Het lijkt alsof je jezelf van een afstandje observeert zonder echt te genieten.
  2. Weinig verdriet bij verlies
    Bij gebeurtenissen zoals een begrafenis of ontslag voel je minder verdriet dan je denkt te moeten voelen. Je weet rationeel dat je verdrietig zou moeten zijn, maar je lichaam voelt het niet, dan ben je verdoofd.
  3. Boosheid is je belangrijkste emotie
    Onderdrukte emoties kunnen samensmelten tot één dominante emotie, vaak boosheid. Hierdoor ervaar je jezelf vooral als boos of verdoofd.
  4. Moeite met het identificeren van je gevoelens
    Door het onderdrukken van emoties raak je het contact met ze kwijt. Als je moet uitleggen hoe je je voelt, kom je niet verder of klap je dicht.
  5. Je observeert jezelf in situaties en vraagt je af waarom je niet meer voelt
    Anderen huilen van vreugde of verdriet, terwijl jij je afvraagt waarom je die gevoelens niet hebt.
  6. Ongemak bij de emoties van anderen
    Als anderen sterke emoties uiten, voel jij je ongemakkelijk en wil je het liefst weg.
  7. Jaloezie op de emoties van anderen
    Het zien van anderen die liefde, vreugde en verdriet ervaren kan jaloezie oproepen omdat je die gevoelens zelf niet hebt.
  8. Leven op de automatische piloot
    Je gaat door de dagelijkse routine zonder echt te voelen. Je vraagt je soms af waar het allemaal goed voor is en mist de ups en downs van het leven.
  9. Meer emoties bij films of boeken dan in het echte leven
    Het is makkelijker om emoties te voelen bij fictieve karakters of nieuwsberichten dan in je eigen leven.
  10. Een gevoel van leegte van binnen
    Dit kan zich uiten als een leeg gevoel in je buik of keel, of als een algemene ervaring dat er iets ontbreekt.

Herkenbaar?

Wanneer je jezelf herkent in deze tekenen, wanhoop dan niet. Je emoties zijn er nog steeds, diep van binnen. Met geduld en stap voor stap kun je in een veilige setting met een lichaamsgericht therapeut of holistisch coach je onderdrukking opheffen en je leven weer vullen met kleur en energie. Het is mogelijk om over emotionele verdoofdheid of verwaarlozing heen te komen en te leren hoe je weer in contact kunt komen met je gevoelens.

Je hebt van je opvoeders namelijk niet (goed of volledig) geleerd hoe een emotie voelt, waar je deze voelt en hoe je deze kan uiten en reguleren. Dat kan resulteren in een (te) gespannen lichaam omdat je alle emoties en gevoelens steeds maar inslikt, een zenuwstelsel die altijd aan staat (overleving / coping). Met een lichaamsgericht therapeut of holistisch coach kan je alsnog op een zachte en veilige manier leren hoe jij effectief met emoties en gevoelens kan omgaan.

Schroom niet en bel, App of mail gerust voor de mogelijkheden via mijn website.