detox

Mental Detox: Clean up your Brain

6 Tips voor een gezonder en bewuster leven

Met de komst van de lente komt er een nieuwe energie vrij, een drang om naar buiten te gaan en leuke dingen te ondernemen. Misschien heb je tijdens de winter al diep nagedacht en is het nu tijd om die inzichten in acties om te zetten. Een grote fysieke, mentale en digitale schoonmaak kan helpen om fris aan het nieuwe seizoen te beginnen. Denk aan het wegwerken van de winterkilo’s of het opruimen van mentale ballast. En wat dacht je van een digitale detox? En hoe blijf je gemotiveerd om gezond gedrag vol te houden?

TIP #1 Voldoende Water Drinken

Deze is gemakkelijk: drink genoeg water, ook als je geen dorst hebt. Dit is een belangrijke eerste stap in je detox. Water helpt om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen én je gehydrateerd te houden. Probeer 1,5 tot 3 liter water per dag te drinken en laat koffie of frisdrank staan. Als je moeite hebt met genoeg water drinken, draag dan bijvoorbeeld een fles water bij je. Je kunt water halen uit vers fruit, verse groenten, gewoon (bron)water en kruidenthee.

Detox voor Lichaam en Geest

Heb je ooit gemerkt dat je je moe, gestrest of down voelt zonder echt te weten waarom? Dat kan komen door allerlei chemicaliën en gifstoffen die in ons voedsel en milieu zitten. Denk bijvoorbeeld aan de toevoegingen van allerlei kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen aan ons voedsel. De gifstoffen hopen zich op in je lichaam. Door een detox van je lichaam en geest te combineren, kun je je binnen een paar weken veel beter gaan voelen.

Belang van Detox: houd je lever gezond

Je lever werkt normaal gesproken hard om gifstoffen uit je bloed te filteren, maar heeft een beperkte capaciteit om te ontgiften. Bijvoorbeeld bij alcohol: per glas heeft de lever anderhalf uur nodig om de alcohol om te zetten in niet-schadelijke stoffen. De rest blijft in je bloed circuleren en kan daarbij de nodige schade aanrichten aan bijvoorbeeld de hersenen.

Detox voor een Gezonder Leven

Een detoxkuur draait meestal om het veranderen van je eetgewoonten, waarbij je meer natuurlijke voedingsmiddelen zoals verse groenten en fruit eet. In het begin kan het even wennen zijn, maar veel mensen merken al snel dat ze zich beter en energieker voelen en zelfs wat kilo’s kwijtraken!

Naast dat het goed is voor je lichaam, is een detox ook goed voor je geest. Door gezonder te eten boost je je lever om gifstoffen op te ruimen. Hierdoor werkt je hoofd ook weer helderder. Hoofdpijn en stress verminderen en je humeur verbetert. Daarnaast helpen meditatie, yoga en mindfulness om je geest op te klaren waardoor je zelfvertrouwen aangewakkerd wordt.

Langdurige Effecten

Zelfs nadat je klaar bent met de detox, zul je waarschijnlijk nog een tijdje de voordelen ervaren. Doordat je je lichaam een gezonde reset gegeven hebt, zal je waarschijnlijk langere tijd niet omkijken naar suikers of andere ongezonde keuzes.

Tip #2 Meer Vezels Eten

Groenten en fruit zijn belangrijk voor het verkrijgen van voldoende vezels. Het is beter om meer verse groenten dan fruit te eten. Laat granen, vlees, aardappels, vis en suikers zoveel mogelijk staan.

Eerste Stappen naar Detox

Hoe begin je nou aan een detox? Begin klein door je bewust te worden van je gewoonten en kleine veranderingen aan te brengen.

Vervang ongezonde snacks door gezondere opties zoals fruit- of groente smoothies. Voeg bijvoorbeeld blauwe bessen, noten en zaden toe aan je eetpatroon voor extra voedingsstoffen en smaak.

Vooruit Plannen

Het plannen van maaltijden kan helpen bij het detoxen. Kook in grote porties en vries maaltijden in, zodat je altijd gezonde opties bij de hand hebt en minder snel naar ongezonde kant-en-klare maaltijden grijpt.

Jezelf Verwennen

Detoxen gaat niet alleen om gezond eten, maar ook om voldoende slaap (minimaal 8 uur) rust en ontspanning nemen. Vermijd stress. Een bezoek aan de sauna kan ook helpen bij het afvoeren van gifstoffen.

Detoxkuur

Sommige mensen kiezen voor een strikte detoxkuur. Ze drinken dan alleen water en groente-fruit-smoothies met superfoods. Dit vereist doorzettingsvermogen en een volledige aanpassing van je huidige eetpatroon. Het kan effectief zijn, maar beter pas je eerst je eet- en leefgewoonten aan. Detoxen begint dus stap voor stap.

Tip #3 Meer Bewegen

Beweging verbetert de doorbloeding en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Kleine veranderingen, zoals vaker de fiets pakken of de trap nemen, kunnen al een verschil maken.

Detoxen met de Lente

De lente is hét moment voor een nieuw begin en een goed moment voor een grote schoonmaak voor je lichaam, het huis van je ziel.

3 Redenen Waarom een Detox Belangrijk is

  1. Vervuiling: Ons bloed bevat veel schadelijke chemicaliën afkomstig van onze omgeving en zelfs cosmetica. Deze gifstoffen verstoren onze hormoonhuishouding en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.
  2. Toxines in Voeding: Bewerkte voeding zit vaak vol met schadelijke stoffen zoals chemicaliën en kunstmatige toevoegingen. Een detox kan helpen bij het verwijderen van deze gifstoffen en zorgen voor het verbeteren van slaap, welzijn en vitaliteit.
  3. Vezelarm eetpatroon: Ons ‘normale’ eetpatroon bevat steeds minder vezels, wat de spijsvertering vertraagt en afvalstoffen langer in het lichaam houdt.

Voorbereiding op Detoxen

Begin niet zomaar aan een strenge vastenkuur. Zoek eerst professionele begeleiding en bereid je minstens een week voor door rustig af te bouwen van (snelle) suikers, zout, cafeïne, alcohol, etc.

Tijd Nemen voor Detox

Detoxen heeft niet alleen lichamelijke, maar ook mentale effecten. Neem tijd voor meditatie en rust om zowel fysieke als mentale gifstoffen los te laten. Wanneer je alleen wilt detoxen om wat kilo’s vet kwijt te raken, dan kun je beter naar een diëtist of gewichtsconsulent gaan.

Terugval Voorkomen

Na een detox voel je je energiek, maar het is belangrijk om terugval te voorkomen. Plan bijvoorbeeld één dag per week in voor sapjes en groene smoothies om je gezonde gewoonten te behouden.

detox

Citroensap

Drink ’s ochtends op een lege maag een glas lauw water met het sap van een halve citroen. De verfrissende smaak helpt niet alleen om wakker te worden, maar brengt ook de spijsvertering op gang.
Pas wel op met je tanden..misschien een rietje gebruiken? En spoel daarna je mond met water zodat je zuinig blijft op je gebit.

Tip #4 Mentale Detox, Verwijder ‘Gifstoffen’ uit je brein

Manier 1. Ademhalingsoefeningen

Regelmatig ademhalingsoefeningen doen helpt je te ontspannen en dat is belangrijk tijdens een mentale detox. Stressgevoelige gebieden in je hersenen krijgen even rust waardoor je lichaam minder stresshormonen aanmaakt. Rust in de hersenen kan vervolgens leiden tot een betere spijsvertering, waardoor de nodige voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen in het lichaam.

Manier 2. Positieve gedachten

Er zijn twee mentale gifstoffen die in het lichaam veel schade kunnen aanrichten. Dat zijn de niet ondersteunende overtuigingen, (zoals ‘ik kan dat niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’) en emoties zoals boosheid, haat en schuld (worden op termijn giftig voor je als ze onderdrukt of gekoesterd worden).

Deze ‘mentale gifstoffen’ wil je natuurlijk uit de weg ruimen. Een eerste stap is het erkennen dat deze gifstoffen bij jou aanwezig zijn. Vervolgens vervang je de negatieve of belemmerende overtuigingen door positieve. Natuurlijk is het niet mogelijk om die negatieve overtuigingen puur rationeel te vervangen. Oefeningen die daarbij kunnen helpen komen voort uit therapieën als NLP en Psych-K.

Manier 3. Meditatie en Mindfulness

Door regelmatig te mediteren of mindfulness toe te passen, kom je ook tot rust én meer in je lijf. Samen met de positieve gevolgen van fysiek detoxen, kan deze combinatie je zowel mentaal als fysiek veel nieuwe energie geven.

Tip #5 Oprechte Aandacht en Motivatie

Door je te concentreren op wat je doet, kan je lichaam meer energie besteden aan die taak. Bijvoorbeeld, als je eet, doe dit dan met oprechte aandacht, zodat je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen en gebruiken.

Intrinsieke Motivatie

Intrinsieke (innerlijke) motivatie, komt van binnenuit jou. Het is de drang om iets te doen omdat je het graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gestimuleerd. Het hebben van innerlijke motivatie brengt rust, vergroot je zelfvertrouwen en verhoogt je kans op succes.

Het Belang van Innerlijke Motivatie

Het is goed om af en toe eens stil te staan bij de keuzes die je maakt. Handel je vanuit innerlijke motivatie of vanwege externe druk? Spreek je op zaterdag niet af met je vrienden of vriendinnen omdat je partner dat niet leuk vindt? Te veel vertrouwen op externe motivatie kost je bakken met energie en kan leiden tot innerlijke onrust en uitputting met mogelijk een burn-out als gevolg. Door meer te leven vanuit innerlijke motivatie kan je je richten op wat voor jou belangrijk is, wat zelfvertrouwen en energie geeft. Luisteren naar jouw eigen motivatie zorgt ervoor dat jouw geluk en succes niet afhangen van anderen en continu veranderende externe factoren.

Op Zoek naar jouw Intrinsieke Motivatie

Je kunt ontdekken of je handelt vanuit innerlijke motivatie door je af te vragen wat je zou doen als er helemaal geen obstakels zouden zijn. Het opschrijven van je idealen en motieven kan ook helpen om je innerlijke motivatie te begrijpen. Als je moeite hebt om je innerlijke motivatie te vinden, kan het raadzaam zijn om een coach te raadplegen om te onderzoeken wat je hierin belemmert.

Tip #6 Digitale Detox

Kom Los van je Beeldscherm

Digitale detox klinkt misschien hip, maar het gaat hier niet alleen om het loskomen van digitale apparaten en social media. Het draait om het loslaten van de afhankelijkheid ervan, het heroveren van de controle over je eigen leven, weg van constante berichten, reels, meldingen en je beeldscherm.

Digitale detox is goed voor degene die ervan baalt dat er geen wifi in de omgeving is, altijd om wifi-wachtwoorden vraagt en chagrijnig wordt van een vergeten telefoon of lege batterij 😉

Waarom is een Digitale Detox nodig?

Continu bezig zijn op je beeldscherm brengt een aantal risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld:

  1. Oppervlakkig denken: Het continu schakelen tussen verschillende online activiteiten heeft ons denken oppervlakkiger gemaakt. We zijn gewend geraakt aan snelle, fragmentarische informatie en vinden het moeilijker om complexe teksten te begrijpen.
  2. Creativiteit en concentratie: De constante afleiding van het internet vermindert onze creativiteit en concentratie. Diep denken en reflectie worden steeds zeldzamer omdat we voortdurend worden afgeleid door berichtjes, meldingen en korte online interacties.
  3. Stress en gezondheid: De stress die gepaard gaat met het altijd online zijn moeten we niet onderschatten. Het voortdurend onderbreken van onze activiteiten voor het checken van e-mails, berichten en sociale media kan leiden tot hogere stressniveaus en gezondheidsproblemen.

Het kan dus zinvol zijn eens stil te staan bij je eigen digitale gedrag.

Digitaal Detoxen, hoe doe ik dat?

Een digitale detox hoeft niet radicaal te zijn. Het gaat erom bewust te worden van je media- en beeldschermgedrag en te starten met kleine aanpassingen, zoals het uitschakelen van meldingen of tijdelijk verwijderen van sociale media apps. Zet je telefoon bijvoorbeeld ’s nachts uit en zet het geluid uit als je in een sociale omgeving bent. Zakelijke apps uitzetten zodat je thuis niet gestoord wordt met dingen van je werk, kan ook helpen. Probeer ook een uur voordat je gaat slapen, niet meer achter een beeldscherm te zitten, maar lees een goed boek 😉

Wat levert een digitale detox op?

Het geeft je niet alleen tijd terug, maar ook ruimte om weer bewust te worden van je levensdoelen. Je kan meer open gaan staan voor de mooie kleine dingen in het leven, daar dankbaar voor te zijn en meer te genieten van echte persoonlijke interacties. Iemand écht te zien!

I SEE YOU, DO YOU SEE ME?

Ben je toe aan échte en blijvende veranderingen in je leven maar weet je even niet hoe? Plan een gratis inzicht sessie, ik help je aan inzicht in je belemmeringen en hoe je deze kan overwinnen.