intuïtie en meditatie

Intuïtie ontwikkelen, hoe doe je dat?

Volg je hart

Je hoort het vast vaak om je heen, VOLG JE HART. Maar hoe dan? Hoe luister je naar je hart in dit drukke leven, waarin je waarschijnlijk geleefd wordt door de waan van de dag. En wat heeft het te maken met intuïtie? Zit je ’s avonds eindelijk op de bank, dan moet je nog de berichten beantwoorden op je telefoon, de laatste updates op LinkedIn, Facebook en Insta checken.. om dan doodmoe in slaap te vallen.

Zo zal het vaak gaan. Het is echter jouw keuze, zo hóeft het niet te gaan. Je mag besluiten het vanaf vandaag anders te doen. Bijvoorbeeld elke dag een moment nemen, alleen voor jou. Al is het maar 15 minuten. Verstillen .. even jezelf tot stilstand brengen. Telefoon op ‘niet storen’ en gewoon even zitten met jezelf. Niks doen.

Innerlijke stilte via meditatie

Meditatie of een bodyscan zijn effectieve methoden om die innerlijke stilte op te zoeken. Stilte neemt de dagelijkse ruis weg zodat er ruimte komt voor jou. Je kan beginnen met een geleide meditatie of bodyscan. Dan zak je stap voor stap in je lichaam, uit je hoofd en breng je je gedachten echt even tot rust. In deze stilte vind je jouw innerlijke stem. Je intuïtie.

Speciaal voor jou: geleide hartmeditatie & bodyscan, veel luisterplezier!

Wat is intuïtie?

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen om je hoofd en hart in balans te brengen en keuzes te maken die dichter bij jezelf staan is het belangrijk om te begrijpen wat je intuïtie is.

Volgens het Nederlandse woordenboek de ‘Van Dale’ betekent intuïtie: Inzicht zonder nadenken. En dat is nog steeds vaag. Maar misschien helpt een voorbeeld. Denk eens aan momenten waarop iets gewoon niet goed aanvoelde, zonder duidelijke reden. Dit innerlijke gevoel is je intuïtie.

Intuïtie vs Verstand

In onze huidige maatschappij is het normaal geworden dat we belangrijke keuzes maken vanuit ons hoofd. Maar wat als onze “innerlijke stem” eigenlijk iets anders zegt? 

Onderzoek toonde aan dat de meeste mensen (79%) hun hoofd gebruiken bij het maken van belangrijke beslissingen. Degenen die hun hoofd gebruikten, verdienden gemiddeld 13% meer salaris. Toch veranderde later 16% van deze mensen van carrière omdat ze spijt hadden niet hun hart gevolgd te hebben.

Luisteren naar je hoofd zorgt dus voor meer tastbaar succes, maar luisteren naar je hart of intuïtie zal uiteindelijk leiden tot een betekenisvoller leven.

Wat moet je doen om je intuïtie te ontwikkelen?

Om een sterke intuïtie te ontwikkelen, en dus je hart te volgen, is het belangrijk dat je je bewust wordt van je emoties en gevoelens én snapt wat ze je proberen te vertellen.

In de stilte komt daar ruimte voor. Voordat je aan een meditatie of bodyscan begint, neem je je voor dat je duidelijkheid wilt krijgen over een bepaald onderwerp. Tijdens een bodyscan of meditatie word je met je aandacht begeleid naar delen van je lichaam. Want via je lichaam kom je bij je gevoel. Wat neem je daar vervolgens waar?

Elk signaal van je lichaam is er een om te onderzoeken. Ga er maar vanuit dat je lichaam nooit liegt en jou helpt met aangeven waar jouw liefdevolle aandacht nodig is. Na de bodyscan of meditatie neem je nog een paar minuten om te focussen op je lichaam, daar waar je iets waarnam, leg je handen erop en sta daar even stil. Welke emotie komt bij je op?

Door een combinatie van stilte opzoeken, mediteren, positieve affirmaties, reflecteren en vertrouwen leren hebben in je innerlijke stem, kun je een diepere connectie met jezelf creëren. Hierdoor vind je de antwoorden op levensvragen en kan je beslissingen nemen die in lijn zijn met je hart (en diepste verlangens).

Op mijn Instagram vind je nog meer tips over hoe je je intuïtie kan versterken