Energievreters

Energievreters en energiegevers

Energiegevers en energievreters zijn voor iedereen verschillend. Wat voor mij een energievreter is, is voor jou misschien juist wel een energiegever. Wel zijn energiegevers en energievreters bijna altijd activiteiten of personen waar je in het dagelijks leven mee te maken krijgt.

Energievreters en energielekken

Het woord zegt het eigenlijk al. Energievreters zijn activiteiten of personen die jou energie kosten. Je verspilt jouw energie aan acties en activiteiten waardoor de energie wegstroomt. Iedere keer dat je deze activiteiten gedaan hebt, voel jij je futloos. Of als een bepaald persoon in je buurt is geweest, voel jij je leeg. Herkenbaar? Energievreters kunnen je zelfs negatieve gevoelens bezorgen. Dat levert op zijn beurt weer stress op. Als jij niet ‘nee’ zegt tegen deze situaties of personen, dan is er een grote kans dat jij over je eigen grens gaat. Hier moet je echt voor oppassen! Het pleegt namelijk een enorme aanslag op je energievoorraad. 

Pas op voor structurele energielekken

Energievreters kunnen tijdelijk of structureel zijn. Enkele voorbeelden van structurele energielekken:

  • Jezelf kwijt zijn of jezelf verliezen
  • Jezelf afhankelijk maken van anderen en afhankelijkheidsrelaties
  • Je druk maken om situaties waar je geen invloed op hebt
  • Geen voldoening uit je werk halen
  • Jezelf overvragen of de lat steeds te hoog leggen
  • Moeten; Je moet van alles van jezelf
  • Pleasegedrag; altijd klaar staan voor de ander
  • Emoties en gevoelens overnemen van de ander
  • Disbalans; Teveel in je hoofd zitten

Gevolgen van structurele energievreters kunnen zijn dat je je futloos en energieloos gaat voelen en structurele vermoeidheid, overspannenheid of zelfs een burn out liggen op de loer. Wat zijn jouw energielekken en wat ga jij eraan doen? Het begint bij inzicht krijgen in je energielekken en je bewust ervan zijn.

Energiegevers

De andere kant van energievreters zijn energiegevers. Ook dit woord maakt eigenlijk alles duidelijk. Energiegevers zijn activiteiten of personen die heel veel energie geven. Nadat je zo’n activiteit hebt gedaan voel jij je weer helemaal opgeladen! Je hebt weer energie! Dit gevoel kun je ook krijgen van bepaalde personen. Ken je dat gevoel? Deze mensen kunnen je leven positief beïnvloeden! Geluk en energiegevers zitten vaak ook in de kleine dingen. Geniet hier zoveel mogelijk van. Het zal je namelijk helpen om meer te ontspannen en weer op te laden. Weten waarvan je energie krijgt is bewustwording waardoor je keuzes kunt maken die je energiehuishouding weer in balans brengen.

Hoe breng je jouw persoonlijke energievreters en energiegevers in kaart?

Het belangrijkste is dat er een balans is tussen de zaken die je energie kosten en die je energie opleveren. Op zoek naar balans houdt in dat jij jouw energievreters en energiegevers op een rijtje moet zetten. 

Je kan zelf een lijst maken met twee kolommen met daarop jouw energievreters en energiegevers en bepaal dan eens welke 2 energiegevers je gaat uitbreiden en welke energievreters je wilt aanpakken. Begin dus klein en wil niet teveel in een keer.

Wil je dit liever samen doen? Maak dan een afspraak en we gaan samen aan de slag zodat jij weer in balans raakt.