solliciteren

Drie dingen waar je op moet letten voordat je begint met solliciteren

Nog voordat je begint met solliciteren en het struinen naar vacatures op LinkedIn, het maken van stapels motivatiebrieven en het bellen met recruiters is het belangrijk dat je je cv, LinkedIn profiel en social media kanalen op orde hebt. Want hiermee bepaal je welke eerste indruk je potentiële nieuwe werkgever van je krijgt en ook die eerste indruk is onuitwisbaar…

Zorg ervoor dat je cv eruit springt bij het solliciteren

De zoektocht naar een droombaan begint bij je cv. Het papiertje waar altijd als eerste naar gekeken wordt. Zorg dus dat deze er overzichtelijk en verzorgd uitziet! Een veel gemaakte fout is om voor iedere functie je standaard cv te gebruiken. Een standaard cv is goed, maar pas deze altijd aan naar de functie waarop je solliciteert, zodat je belangrijkste vaardigheden en ervaring worden uitgelicht. Vertel daarnaast niet alleen wat je hebt gedaan, maar benoem ook het resultaat. Hiermee geef je jezelf direct toegevoegde waarde. En als laatst val op! Je hoeft er geen glossyblad van te maken, maar zorg ervoor dat jouw cv iets extra’s heeft en er uitspringt tussen de stapel die recruiters en hr specialisten iedere dag bekijken.

Is je LinkedIn profiel volledig?

Je LinkedIn profiel is als het ware je cv online. Het is belangrijk dat je deze goed en volledig invult, want hierdoor word je sneller gevonden op LinkedIn en via Google. Daarnaast zorgt een goed profiel voor de juiste eerste indruk en bovendien weten mensen wat je te bieden hebt.

Begin met de foto. Zorg voor een goede, duidelijke, zakelijke portretfoto waarop je gezicht duidelijk herkenbaar is. Dus geen foto van je laatste vakantie in Spanje. Gebruik daarnaast de kopregel om aan te geven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan of zet hier neer waar je naar op zoek bent. Wat hier staat is het eerste wat mensen van je zien op LinkedIn en wordt zelfs in Google meegenomen. Verder is de samenvatting belangrijk. Vertel hier iets over jezelf; jouw eigenschappen en specialiteiten.

Werkervaring en opleiding

Volgende stap: je werkervaring. Linkedin is meer dan alleen een online cv dus gebruik de juiste zoektermen! Wees kort en bondig, maar compleet want de termen die je invult, kunnen zoektermen zijn voor anderen. Vermeld dus ook je droomopdracht of de baan die je ambieert.

Vanzelfsprekend vul je ook je opleidingen, vaardigheden en interesses in, maar wat veel mensen vergeten zijn de aanbevelingen. Het is voor Linkedin belangrijk dat je profiel zo volledig mogelijk ingevuld is. Volledige profielen krijgen als beloning voorrang in zoekopdrachten. Daarbij horen ook aanbevelingen. Daarnaast zijn deze aanbevelingen ook erg waardevol, omdat anderen vertellen waar je goed in bent. Eigenlijk zijn dit online referenties. Vraag dus altijd om aanbevelingen vanuit jouw netwerk.

Social media tips en tricks

Grote kans dat jij social media gebruikt om te kijken wat andere mensen doen en bezighoudt. Maar bij het zoeken naar kandidaten doen werkgevers en recruiters dat stiekem ook bij jou! Ben je blij met wat daar staat? Geen zorgen, met deze tips zijn ook jouw social media kanalen klaar om te solliciteren.

Begin met het googlen van jezelf en kijk wat je tegenkomt. Zijn er berichten die je beter kunt verwijderen of profielen die op privé gezet moeten worden? Kijk daarnaast eens kritisch naar je oude foto’s en berichten. Sta je daar nog steeds achter? Met ongepast of grof taalgebruik en gezeur of geklaag maak je geen goede indruk op je nieuwe werkgever.

Alles gecontroleerd en helemaal tevreden? Solliciteren maar!

Niet gelukt? We kunnen er ook samen even voor gaan zitten als je wilt, in dat geval, stuur me een WhatsApp.