Sollicitatiegesprek? Zo maak je een onuitwisbare eerste indruk!

Nu begint het echte werk! Dat je niet te laat moet komen, je vorige werkgever niet mag afvallen en dat je je van te voren in moet lezen in het bedrijf en je gesprekspartner weten we natuurlijk allemaal. Maar welke dingen kan jij doen, zodat jij diegene bent die opvalt en blijft hangen? Hierbij 5 handige tips voor je sollicitatiegesprek.

Dress for success voor het sollicitatiegesprek

Zorg dat je goed gekleed de deur uitgaat en kies een outfit die niet alleen bij jezelf past, maar ook bij de bedrijfscultuur van de organisatie waar je solliciteert. Als je op en top verzorgd bent, laat je meteen zien dat je het sollicitatiegesprek serieus neemt.

Groet andere mensen in het bedrijf

Niet alleen je gesprekspartner is belangrijk. Ook de mensen die al rondlopen in het bedrijf. Dit zijn namelijk je potentiele nieuwe collega’s, dus net zo belangrijk om bij hen ook een goede indruk te maken. Groet dus de mensen die je tegenkomt en maak een praatje met de receptioniste. Grote kans dat je gesprekspartner gaat vragen wat de eerste indruk van je was. Zorg dus dat die goed is!

Ken je unique selling points

Het is belangrijk om te weten wat je zelf waard bent en dat je weet wat jij het bedrijf komt brengen. Welke eigenschappen, kwaliteiten en kennis heb je die van toegevoegde waarde kunnen zijn. Denk hier van te voren goed over na en zorg dat je deze antwoorden klaar hebt. Hier wordt altijd naar gevraagd.

Vragen die er bijvoorbeeld gesteld kunnen worden:

  • Wat zijn je sterke punten?
  • Wat zijn je aandachtspunten?
  • Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?

Daarnaast willen ze ook altijd iets weten over je ontuikkelpunten. Ken deze dus ook. En zeg niet “Ik heb geen ontwikkel punten” of “hier moet ik even over nadenken”. Iedereen heeft ontwikkel punten, dus dit is niet geloofwaardig. Daarnaast is het juist positief als je weet waar je eigen zwaktes liggen en weet aan welke vaardigheden je nog moet werken. Het is wel belangrijk dat je een positieve draai aan je slechte eigenschappen geeft. Dit doe je door aan te geven hoe je hiermee omgaat. Bijvoorbeeld: “Ik kan nogal chaotisch zijn, maar ik heb mezelf aangeleerd gestructureerd te zijn in mijn administratie en maak ik gebruik van een tool om mijn to do’s bij te houden.”

Vragen die ze hierover kunnen stellen zijn:

  • Wat zijn je ontwikkel punten?
  • In welke vaardigheden moet je nog groeien?
  • Hoe ga je om met moeilijke situaties op werk?
  • Heb je weleens meegemaakt dat je een taak niet aankon? En wat deed je toen?

Beantwoord niet alleen vragen, stel ze ook!

Ieder sollicitatiegesprek wordt afgesloten met “Heb jij nog vragen?”. Wees hierop voorbereid en bedenk de vragen alvast thuis, zodat deze vraag je niet kan overvallen. Antwoorden met “Nee, ik heb geen vragen” staat ongeïnteresseerd of laat blijken dat je je niet voldoende heb ingelezen in de functie en het bedrijf.

Enkele voorbeelden van vragen die je kan stellen:

  • Welke vaardigheden zijn belangrijk bij deze functie?
  • Wat voor iemand past er bij jullie in het team? Welke eigenschappen heeft deze persoon?
  • Hoe is de sfeer op kantoor?
  • Waar letten jullie op bij het maken van de keuze voor de beste kandidaat?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
  • Als ik hier aan de slag ga; wat zouden jullie willen dat ik als eerste oppak?
  • Welke ontwikkelings- of opleidingsmogelijkheden zijn er?
  • Hoe verloopt de sollicitatieprocedure? Zijn er nog meer sollicitanten in de race?

Het kan natuurlijk voorkomen dat al jouw vragen tijdens het sollicitatiegesprek zijn beantwoord. Alleen maar goed, dat betekent dat je gedurende het gesprek al veel vragen hebt gesteld. Maar geef dit dan wel nog aan. En herhaal de vragen die je had en al zijn beantwoord.

Praat vanuit de ik-vorm en niet vanuit de we-vorm

Het sollicitatiegesprek gaat over jou en wat jij kan en hebt gedaan. Vertel dus duidelijk welke rol jij hebt genomen in eerdere projecten of werkzaamheden die je hebt gedaan. Vertel hoe jij het hebt aangepakt en wat je hebt gedaan om het tot een succes te maken.

Met deze 5 tips ben jij er helemaal klaar voor! Leg je sollicitatiekleding vast klaar voor de volgende dag, bereid je antwoorden nog een keer voor en blaas ze omver tijdens het gesprek. Veel succes!

Moet je nog beginnen met solliciteren? Check dan eerst je cv en social media. Benieuwd waar je op moet letten? Lees deze blog voor tips!