job hunting

Job hunting is begonnen

Het aantal mensen zonder werk is enorm toegenomen en we zijn er nog niet helaas. Des te belangrijker is het om NU te starten met job hunting. Zoek een baan met toekomstperspectief die bij voorkeur ook nog een beetje leuk is. Ook al is zekerheid op dit moment belangrijker dan het leuk vinden van je baan, er is niets mis met een schuin oog te kijken naar wat je leuk of interessant vindt. Tuurlijk, er moet eerst brood op de plank om mondjes te voeden en de huur of hypotheek te betalen.

Tips voor job hunting

Misschien is het voor jou lang geleden dat je op zoek moest naar een andere baan en ben je het zoeken naar een baan een beetje verleerd. Geen probleem, een paar eenvoudige tips van acties die je alvast kan uitvoeren, vind je hier:

  • Denk alvast na over een beroepskeuze of gewenste functie, met toekomstperspectief
  • Bedenk ook of je moet omscholen of bijscholen
  • Besluit of je bereid bent te forenzen
  • Vertel je netwerk dat je op zoek bent / gaat naar een baan
  • Maak je Linkedin profiel in orde en zorg voor een professionele foto (geen vakantiefoto waar je lief vanaf is geknipt)
  • Vraag aanbevelingen van ex-collega’s en/of leidinggevenden op Linkedin
  • Pas je CV aan en zorg dat hij actueel en professioneel is
  • Zorg dat de informatie over jou op internet consistent is en pas eventueel je publieke zichtbaarheid op social media accounts aan voor zoals Insta en Facebook

Nice to have lijstjes

Weet je echt niet hoe je vanaf nu verder moet? Maak dan een eisen lijstje (niet dat de markt nu zo is dat je veel te eisen hebt, maar je kan er in ieder geval voor jezelf een maken) en een nice to have lijstje. Je hoeft het niet alleen te doen! Vraag bijvoorbeeld hulp aan mensen in je omgeving.

Professionele hulp hoeft niet duur te zijn

Wil je liever iemand die je persoonlijk bijstaat in elke stap? Dat kan ook: een gecertificeerd loopbaancoach of loopbaanadviseur met outplacement ervaring is gewend vanuit zijn of haar vak om mensen aan nieuwe banen of opleidingen te helpen. Zij kennen de arbeidsmarkt op hun duimpje en beschikken over grote netwerken of hebben al ingangen voor je.

Zij leren je hoe je je Linkedin profiel optimaliseert, je CV professioneel opstelt, hoe je jezelf leert te presenteren en eventueel ook te oefenen met 1-op-1 sollicitatiegesprekken.

Misschien denk je dat het heel duur is, maar je kan vaak afspraken maken voor specifieke hulp – dus bijvoorbeeld alleen je Linkedin profiel en/of je CV optimaliseren.

Beroepskeuzetest biedt uitkomst

Vanzelfsprekend helpt het wanneer je al weet wat je wilt, wat je sterke punten zijn, welke competenties je beheerst en ook wat je absoluut niet wilt! Welke branches spreken aan, etc. Het is namelijk makkelijker concurreren op de arbeidsmarkt met je sterke punten en weten wat je wilt. Weet je dat niet? Geen stress, dan kan je altijd eerst nog een beroepskeuzetest doen!

Lees hier meer over een beroepskeuzetest of vraag hem meteen bij mij aan.