Oordelen

Over oordelen en het loslaten van verwachtingen

Oordelen, we doen het allemaal, maar waarom eigenlijk? Heeft het je ooit iets positiefs opgeleverd? Hoe vaak is het gebeurd dat je over iets of iemand oordeelde en er achteraf helemaal niets van bleek te kloppen? Juist! Je denkt iets te weten van iets of iemand zonder dat je het hele verhaal kent en baseert daar je oordeel op. Niet eerlijk toch? Naar jezelf niet en ook niet naar degene over wie je geoordeeld hebt.

Oordelen en stille verwachtingen .. sssst

Wat ook niet helpt, is dat je vaak ‘stille’ verwachtingen hebt (die je dus niet uitspreekt), maar die je wel zelf maakt op basis van gebeurtenissen uit JOUW verleden. Jouw referentiekader is bepalend voor hoe je naar de wereld en naar anderen kijkt. Een ander weet niet dat jij zulke verwachtingen hebt en zal er dus ook nooit aan kunnen voldoen. Jij zal altijd teleurgesteld zijn terwijl dat helemaal niet nodig is! Spreek ze uit of laat ze thuis! Het levert alleen maar ellende op.

Wat als we onze verwachtingen eens een tijdje naar de achtergrond verplaatsen en de mening van anderen nou eens niet zo belangrijk maken? Wat als jij je niet meer druk hoeft te maken over de kleine dingen? Dat zou toch heerlijk bevrijdend zijn?

Wanneer je minder verwachtingen hebt en minder oordeelt, kun je er écht voor een ander zijn en luisteren naar wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Probeer niet te focussen op wat jij ervan vindt, maar probeer te begrijpen waarom de ander zo denkt.

Live and let live

Iedereen loopt zijn eigen pad en heeft dingen te leren, gun daarom anderen hun leermomenten. Iedereen is anders. Laat de ander zijn zoals hij is! Jij bent zoals jij bent door jouw opvoeding, achtergrond, cultuur, gebeurtenissen, etc. De ander is zoals hij is gevormd door alles wat er in het verleden is gebeurd. Je kent nooit het hele verhaal, je hoort slechts een klein stukje. Probeer nieuwsgierig te zijn naar iemands beweegredenen en oordeel niet, maar probeer begrip te hebben.

Niet oordelen heeft dus te maken met het loslaten van verwachtingen. Wanneer je niet langer leeft volgens een standaard patroon, met verwachtingen van anderen en kleine zaken, dan is het veel en veel moeilijker om daarover te oordelen. Probeer het maar eens!

Those who judge, will never understand
Those who understand, will never judge

Je zal zien dat jij en je leven er een stuk leuker van worden, dat anderen zich kwetsbaar bij jou durven opstellen en dat de kwaliteit van relaties zal verbeteren.