zelfliefde

Zelfliefde of Egoïsme?

Je leest het steeds vaker: zelfliefde is belangrijk, maar waarom eigenlijk? En wat betekent het nou écht? Een belangrijk onderscheid voor we verder gaan is deze: selfcare is niet hetzelfde als selflove.

Selfcare betekent niks anders dan goed voor jezelf zorgen. Iets wat je doet. Als je je eigenlijk te moe voelt voor je gezellige afspraak van vanavond, luister daar dan naar en verzet de afspraak. Neem de tijd om uit te rusten.

Zelfliefde is een proces

Selflove of zelfliefde is een proces. Je keert je naar binnen, naar je innerlijk. Van jou leren houden zoals je bent met al je plussen en minnen.

Dit proces gaat over zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen.

Misschien herken je het wel…je moet van jezelf éérst de behoeftes van anderen vervullen en dan kijken of je zelf wat nodig hebt (als daar al ruimte voor is). Want voor jezelf kiezen is egoïstisch.

Maar tussen zelfliefde en egoïsme zit een fundamenteel verschil! Zelfliefde is van je eigen gezondheid, welzijn en geluk, jouw 1e prioriteiten maken. Want wanneer jij goed in vel zit, kun je een ander pas echt helpen. Zorgen voor jezelf en je eigen behoeftes zijn belangrijk. Bijvoorbeeld je veilig voelen in jezelf, jezelf zien en horen. En ook gezonde voeding tot je nemen en tijd vrij maken om de balans in jezelf te herstellen.

Wat is egoïsme?

Egoïsme is het projecteren van je eigen behoeftes op anderen. Of wanneer je van anderen afhankelijk bent om in je eigen behoeftes te voorzien. Het denken aan je eigen belang in het krijgen wat je wil. Bijvoorbeeld iets voor de ander doen, zodat jij mag nemen wat jij nodig hebt als tegenprestatie.

Hoe lief ben je voor jezelf? Wat goed is voor jou, is automatisch goed voor de ander én dus goed voor het geheel.

Je mag jezelf op de eerste plaats zetten! Jezelf voeden met liefde is het allerbelangrijkste. Een ander kan het niet voor je doen. Voel eens wat jij nodig hebt, wat je behoeftes zijn en geef jezelf dat. Zonder zelfliefde loopt je energie weg of loop je vast in je leven en kun je uiteindelijk zelfs ziek worden.

Is het makkelijk om jezelf liefde te geven? Nee, absoluut niet. Maar als je eenmaal een start gemaakt hebt, gaat het wel steeds makkelijker.

Maar is zelfliefde egoïstisch? Nooit! Maar je moet er wel zélf voor zorgen.

Neem die eerste kleine stap om van jezelf te houden

Maar wat als je niet weet wat je behoeftes zijn? Of hoe je je zelfliefde kunt vergroten? Als je geleerd hebt om te kijken naar anderen in plaats van jezelf? Of wanneer je je afstemt op anderen en daardoor voorbij gaat aan jezelf?

Dan is dat een mooie gelegenheid om te werken aan jezelf. Vind je dat lastig? Pijnlijk? Weet je niet hoe? Of ben je bang om in beweging te komen, want je weet niet wat dat voor de omgeving gaat doen?

Ik kan je daarbij helpen! Maak een afspraak voor een gratis inzichtsessie om een eerste stap te zetten en te kijken wat ik voor je kan doen.